Veolia
JYSK

Ak sa mesto a majiteľ šatní nedohodnú, Angels Arénu zrejme zatvoria

Autor: Michal Lendel, Korzár

Osud Angels Arény i 250 basketbalistiek je neistý. Situáciu okolo nájmu košického klubu v tejto hale v centre mesta riešilo v pondelok na svojom rokovaní mestské zastupiteľstvo. To malo Good Angels pomôcť nájsť spôsob, akým by mohol klub pokračovať vo svojom fungovaní po vypršaní nájomnej zmluvy s mestom, ktorá mu umožňovala využívať arénu za jedno euro ročne. Náklady na jej prevádzku platil klub v plnej výške. Platnosť nájomnej zmluvy sa končí k poslednému júlovému dňu. Hala patrí v súčasnosti mestu.

Dohodnúť sa nevedia na šatniach

Komplikáciou je, že šatne a sprchy, ktoré klub využíva, sa nachádzajú v administratívnej budove v tesnej blízkosti športoviska. Jej vlastníkom je združenie ŠK Športhala. Podľa predstaviteľa klubu Good Angels Daniela Jendrichovského sa im dlhodobo nedarí nájsť s majiteľom budovy dohodu, ktorá by umožnila podpísať opätovný nájom aj so združením. „Bez šatní a zázemia sa tu nedá existovať. Majiteľom budovy som tlačený do vypratania týchto priestorov. V hale sú naše veci za asi 150-tisíc eur, ktoré nevieme, či máme demontovať alebo ich tam nechať. Tri roky sa snažíme vyriešiť tento núdzový stav. Ak to má ostať športoviskom, tak sa musíme k tomu správať ako ku športovisku a musíme to vyriešiť,“ obrátil sa šéf klubu priamo na poslancov počas rokovania.

Mesto ponúklo tri možnosti riešenia

Viceprimátor Martin Petruško (Smer) odprezentoval tri možnosti, ako vyriešiť kritickú situáciu. Prvou by malo byť odkúpenie administratívnej budovy mestom vo výške 600-tisíc. Pozemok pod stavbou je mestský. Druhý variant predstavovala snaha vyjednať prenajatie priestorov v administratívnej budove, pričom súčasťou tohto návrhu je aj vybudovanie samostatného napojenia športoviska na vlastný merač tepla za 7-tisíc eur. Práve na problém s energiami totiž upozornil zástupca klubu. „Teplo je pre nás vážnou položkou. To, že je výmenník v administratívnej budove, je realita. Ja som sa s majiteľom nedokázal za tri roky dohodnúť. Najväčší problém je, že za posledné roky nemáme zúčtované zálohy na energie. Keď som videl faktúry z TEHA a elektrární, mám za to, že sme zaplatili asi o 30-tisíc viac, ako stáli naše náklady na halu. Tá je zateplená a sú tam diódové svietidlá,“ uviedol. Posledným variantom, ktorým sa zaoberalo zastupiteľstvo, je vybudovanie vlastnej výmenníkovej stanice aj so zázemím priamo v priestore športovej haly. Odhadované náklady by mali v tomto prípade predstavovať 250-tisíc eur.

Jendrichovský je za dohodu

K týmto riešeniam sa vyjadril aj šéf Good Angels, ktorý nepovažuje odkúpenie susednej administratívnej budovy za šťastné. „Ak máme 600-tisíc, poďme stavať novú halu. Nemá význam dávať peniaze niekomu, a nič sme ešte ani neurobili. Potom zoberieme ďalší milión na to, aby sme to zrekonštruovali?“ Jendrichovský by z predložených možností uprednostnil, keby sa našiel konsenzus so združením a aby tak mohli mládežnícke družstvá basketbalistiek pokračovať v starej koniarni. Šéf Good Angels naznačil, že ak zostane Angels Aréna zatvorená, doplatí na to aj susedné združenie. Podľa neho je administratívna budova len časťou športoviska, ktoré, ak sa nezmení územný plán mesta, musí zostať zatvorené tiež. Pripomenul aj to, že Košice organizujú v roku 2021 akciu Európsky olympijský festival mládeže, pričom športová infraštruktúra na to nie je pripravená. „Prídu sem najlepšie družstvá a štáty. Ja neviem, kde tie súťaže budú prebiehať. Ja sa bojím, aby sme nedopadli tak, že rok predtým budeme musieť celej Európe a olympijskému výboru povedať, že sme mali veľké oči a nemáme kde hrať,“ vyjadril Jendrichovský svoju obavu.

Petruško priznal, že v Košiciach je potrebné dobudovať športovú infraštruktúru, pričom doplnil, že viaceré z projektov na realizáciu športovísk už bežia. Spomenul aj plány mesta na dobudovanie novej haly pre loptové športy.

Aréne hrozí zánik

Za výstavbu nového športoviska a presun basketbalu zo starej koniarne sa vyslovil počas diskusie aj poslanec Otto Brixi (Smer). „Myslím si, že už by bolo konečne k veci, keby sme spoluprácu s touto halou nejakým spôsobom pozitívne eutanázovali. Do dnešného dňa tam nie je dobré riešenie. Smeruje to k tomu, že ženský basketbal v tejto hale skončí. Musíme byť odvážni a treba povedať, čo s tou halou chceme naozaj robiť a či vôbec má zmysel do toho investovať,“ uviedol. Doplnil tiež, že vedenie mesta by malo hľadať priestor na to, aby v Košiciach pribudlo nové športovisko do jedného alebo dvoch rokov.

Do diskusie sa zapojil aj vedúci referátu športu a mládeže košického magistrátu Ivan Šulek, ktorý si naopak myslí, že nechať schátrať Angels Arénu by bola škoda. „Na mládežnícky šport je ideálna. Tiež je ideálne skĺbiť túto športovú infraštruktúru s centrom mesta,“ myslí si Šulek.

Jendrichovský na záver dodal, že celé vybavenie Angels Arény nie je mestské, ale patrí klubu. Ak by ho demontovali, zničí sa celé športovisko. „Ak to teraz zbúrame, tú halu už nedá nikto dokopy,“ uzavrel.

Mesto bude rokovať o nájme

Poslanci sa nakoniec rozhodli podporiť návrh, ktorým odporučili viceprimátorovi Martinovi Petruškovi rokovať o prenájme šatní a zázemia so združením, ktorému priestory patria, a ich následnom podnájme pre prevádzkovateľa športoviska. Okrem tohto uznesenia schválilo zastupiteľstvo aj prenájom mestskej telocvične na Bernolákovej ulici pre o.z. Young Angels Academy.

 
 
Fakturačné údaje

YOUNG ANGELS ACADEMY, o.z.
Sídlo: Werferova 3, 040 11 Košice

IČO: 503 920 69
DIČ: 2120342070

Peňažný ústav: Tatrabanka a.s.
IBAN: SK05 1100 0000 0029 4102 7028
SWIFT: TATRSKBX

Transparentný bankový účet

bankové spojenie:
Slovenská sporiteľňa, a.s.

IBAN: SK 51 0900 0000 0051 3666 9005

Kontaktné osoby

Hana Jendrichovská
štatutárny orgán občianskeho združenia
E-mail: info@youngangels.sk

Tel./sekretariát: 055 2850020 kl. 242