Veolia
JYSK

Užitočný päťzápasový maratón zakončený úsmevmi

Autor: Jozef Cyprián

Maratón piatich náročných medzinárodných zápasov absolvovali od piatka do nedele basketbalistky Young Angels Košice do 15 rokov. V silnej medzinárodnej konkurencii sa herne nestratili, no po štyroch odohraných zápasoch mali v kolónke víťazstiev nulu. Pred záverečným špurtom v podobe súboja proti ukrajinskej reprezentácie do 14 rokov im tak hrozilo neveselé prebehnutie cieľovou páskou turnaja. Zverenky trénerky Ivany Jalčovej však zozbierali posledné sily a súpera spoza východných hraníc zdolali 56:44.

„Je to veľmi dôležité víťazstvo. Nastúpili sme totiž v oklieštenej zostave a chýbali nám tri zranené hráčky. Ďalšie dve mali menšie zranenia,“ upozornila I. Jalčová. „Nebolo to preto jednoduché, ale týchto päť ťažkých zápasov by nás malo posunúť opäť o kúsok ďalej.

Aj podľa rozohrávačky Niny Majorošovej by bolo až príliš kruté, ak by napokon Anjelky absolvovali domáci turnaj bez víťazného pokriku. „Dúfali sme, že v domácom prostredí vyhráme aspoň jeden zápas. Nechceli sme to skončiť bez výhry a som rada, že sa nám to podarilo. Myslím si však, že sme mohli získať aj oveľa viac víťazstiev. Niektoré zápasy boli naozaj veľmi vyrovnané a siahali sme po lepších výsledkoch.

Veľmi blízko mali Košičanky k triumfu hneď v prvom súboji proti Rige, ktorý prehrali iba o dva body.

Prvý zápas bol pre nás nešťastný. Mohli sme ho vyhrať. Záver nám nevyšiel, ale neprehrali sme to v posledných sekundách. Počas celého zápasu sme totiž nepremenili množstvo čistých pozícií spod koša,“ poznamenala trénerka Jalčová. Ako však jedným dychom pridala, práve takéto náročné zápasy ukazujú hráčkam veci, ktoré potrebujú zvládať lepšie. „Boli tu silní súperi. Litva a Ukrajina tu mali reprezentačné výbery, ktoré boli o rok mladšie ako my. Práve konfrontácia s takými súpermi nám v lige chýba a z tohto pohľadu to bolo veľmi užitočné. Dievčatá ma potešili tým, ako fungovali na lavičke aj ihrisku. Ukázali tímového ducha. To, čo nebolo dobré, si rozoberieme na tréningu.

Young Angels zažívajú zásluhou účasti v EGBL konfrontáciu pestrých štýlov a zároveň testujú aj svoje fyzické možnosti.

Takéto zápasy nás posúvajú určite viac, ako zápasy v domácej lige. Sila konkurentov tu bola obrovská a zabrať nám dal aj hustý program. Nebolo ľahké odohrať päť zápasov v priebehu troch dní, obzvlášť, keď nás postihli aj zranenia. Tréneri nás však pripravili kvalitne a myslím si, že sme to zvládli fyzicky i psychicky,“ zhodnotila druhé turnajové vystúpenie Young Angels v rámci EGBL Nina Majorošová.

V poradí tretí turnaj čaká na mladé Košičanky v marci a cieľom bude opäť aspoň pár víťazstiev. Dôležitejší ako výsledky je však samotný rast hráčok. O úspešnosti ich kariér totiž nerozhodnú výsledky v mládežníckej lige, ale to, či sa raz dokážu prehrýzť až do sveta veľkého basketbalu.

Potenciál tu určite je a pár hráčok si raz extraligu zahrať môže. Majú však pred sebou veľa práce. Verím, že sa budú chcieť zlepšovať, budú na sebe pracovať a napokon si splnia svoje ciele,“ dodala trénerka Ivana Jalčová.

EGBL U16 2018/19, Turnaj Košice:

NEDEĽA

YOUNG ANGELS Košice – Reprezentácia Ukrajiny U14 56:44 (22:17)
Najviac bodov: Kolesárová 21, Nina Majorošová 10, Kristlová 9 (11 doskokov) – Hrymaliuk 16, Kononuchenko a Koval po 7.

Ďalšie nedelňajšie výsledky:

RGUOR Minsk (BLR) – HBA PHYK Cadets (FIN) 45:59

CFBB Luxembourg (LUX) – SBŠ Ostrava U16 (CZE) 67:34

U15 KARTA (LTU) – BC Kolibri (LAT) 71:24

 
 
Fakturačné údaje

YOUNG ANGELS ACADEMY, o.z.
Sídlo: Werferova 3, 040 11 Košice

IČO: 503 920 69
DIČ: 2120342070

Peňažný ústav: Tatrabanka a.s.
IBAN: SK05 1100 0000 0029 4102 7028
SWIFT: TATRSKBX

Transparentný bankový účet

bankové spojenie:
Slovenská sporiteľňa, a.s.

IBAN: SK 51 0900 0000 0051 3666 9005

Kontaktné osoby

Hana Jendrichovská
štatutárny orgán občianskeho združenia
E-mail: info@youngangels.sk

Tel./sekretariát: 055 2850020 kl. 242